Amsterdam 1996

British flag

10. til 15. august dro jeg sammen med en haug andre synshemmede ungdommer til Amsterdam. Dette var første gangen blindeforbundet arrangerte utenlandstur for ungdommer på ferie. (Bortsett fra Nordisk Leir).

Lørdag 10. august: Ut på tur...

Vi møttes alle sammen på Fornebu i god tid før flyavgang. Egentlig var det meningen at vi skulle reise med båt, men den brant opp noen måneder i forveien.


Bilde av Loyd venter på bagasje Loyd tenker noe slikt som: Hvor blir det av bagasjen min, mon tro? Her står han ved bagasjekarusellen på Schiphol flyplass utenfor Amsterdam. Heldigvis kom all bagasjen som den skulle.

Det var riktig koselig å se så mange mennesker igjen, spesielt siden jeg ikke hadde sett mange på en lang stund.

Vi klarte alle å stable oss inn i flyet og komme oss ned til Nederland og Schiphol som er flyplassen utenfor Amsterdam. Der var det bare å prøve å henge med så godt som mulig gjennom flyplassen.


Bilde av Utenfor togstasjonen i Amsterdam Dette var utgangspunktet for all ferd i Amsterdam. Vi måtte jo ta toget inn og ut hver eneste dag! Her ser du Loyd, Siri, Trine, Einar, Tore Johnny, Kristin W., Henrik, Camilla og Anette.

På bussturen til hotellet hadde vi en guide som fortalte oss litt om Nederland og området rundt Amsterdam. Hotellet vi bodde på, lå litt utenfor Amsterdam, slik at vi måtte ta toget inn til sentrum hver dag.

Etter en liten tur i området rundt hotellet, spiste vi middag på hotellet. Middagen var ganske god, men litt i dyreste laget. Vi hadde oppdaget noen andre spennende restauranter ikke langt unna...


Bilde av Einar og Trine på toget Hei hei, alle sammen! Dette er Einar og Trine som kommer med en liten hilsen til alle kjente fra toget i Nederland!


Søndag 11. august: Første dag i Amster

Egentlig hadde jeg lyst å stå opp og spise frokost litt før Ivar hadde planlagt at vi skulle spise frokost. Det var det visst bare jeg som ville, så jeg gjorde ikke det likevel.


Bilde av Loyd titter i en guide-bok Det er jo alltid viktig å ha med seg en liten guide som forteller deg hva du skal gjøre nå du skal se deg om på et nytt sted. Her er Loyd i full gang med å slå opp hva han har lyst til å gjøre! Vi gjorde faktisk ganske mye rart, både i selve Amsterdam og i noen av stedene rundt.

Dette ble vår første dag i Amsterdam sentrum. Først var vi på Anne Frank museet. Det var ganske interessant, fordi der så vi nøyaktig hvordan de levde under krigen. Selv om det er ganske lenge siden jeg har lest dagboken til Anne Frank, husket jeg mye av det som stod der. Det eneste som var litt dumt, var at det var små modeller av rommene i glassmontre som gjorde det litt vanskelig for meg å se.


Bilde av Ivar og Geir Åge utenfor Anne Frank museet Vi måtte stå litt i kø innimellom for å komme inn på noen av museene. Her står blant andre Ivar og Geir Åge og venter på å komme inn på Anne Frank museet.

Lunsjen ble tilbrakt på et pannekakehus. Der fikk vi pannekaker i mange ulike varianter. Jeg prøvde pannekake med ananas og skinke.


Bilde av Anne Frank Denne voksfiguren av Anne Frank synes jeg ikke var så verst laget.

Det er nemlig ikke bare i London at man finner Madame Tussaud's vokskabinett! I fant nemlig et i Amsterdam også. Det var ganske mange interessante mennesker der, men det var litt mange nederlandske folk vi ikke helt visste hvem var. Ellers var også noen av figurene kopier av andre jeg har sett i London.


Mandag 12. august: Skikkelige turister


Bilde av Einar Johan Aareskiold Fiskvik Så har vi godeste Einar, da. En vanlig samtale med han går noe slikt som det her:


Bilde av Toginfoboks Vi måtte jo ta toget inn og ut av Amsterdam omtrent hver dag. Her ser du en typisk informasjonsboks som fortalte oss hvilket tog vi skulle ta (og hvilke vi ikke skulle ta!)


Bilde av Kirke på loftet Et sted var det en kirke på loftet av en stor bygård.


Bilde av Kanalturen Vi dro også med en av turistbåtene på kanalene for å titte litt. Men for å være helt ærlig, så jeg minimalt av det vi egentlig skulle de. For meg var det bare masse murstein og litt vann. Jeg hadde litt lyst til å ta en blund, men setene var noe av det mest ubehagelige jeg har vært borti.


Tirsdag 13. august: Ostebyen Edam

Når man først er i Nederland, må man ta en tur til en osteby. Derfor bar ferden til Edam som er en liten koselig by, akkurat slik en osteby skal være!


Bilde av Edam nærmer seg Cecilie, Ågot og Hanne T foran en av broene som leder inn mot sentrum. Jeg bare måtte knipse et bilde før vi gikk inn i byen!

Vi gikk og tittet rundt i alle de små koselige gatene i Edam. Det var mange små trange gater med hus og butikker.


Bilde av Semtrumsbilde av Edam Midt i sentrum var det en liten elv. Som du ser, er Edam en meget idyllisk liten by.

Når man er i Edam og skal spise lunsj, er det jo en selvfølge at vi må ha ostetallerken! Jeg må si det var mye god ost. Likevel må jeg nok innrømme at jeg ikke er like glad i all ost, spesielt muggosten. Men selve edamerosten var virkelig god. Den er jo ikke så forskjellig fra vanlig ost som jeg spiser ellers.


Bilde av Oste-lunsj Her ser du Gunnar, Trine, Einar, Hanne Å, Hanne T, Cecilie og meg selv.

Etter at vi hadde tatt bussen tilbake til Amsterdam fra Edam, fant Loyd og jeg ut at vi ville ta en sykkeltur på kanalene. Mens de andre tok enda en handletur, dro vi og fant oss en sykkelbåt som vi durte rundt på kanalene med. Det gikk helt greit så lenge det ikke kom en turistbåt og tutet på oss...


Bilde av Utsikten fra sykkelbåt Slik så det ut da jeg og Loyd var ute og syklet på kanalen.


Onsdag 14. august: Den Haag

Istedet for å dra til Amsterdam, tok vi toget andre veien, nemlig mot Den Haag. Der var vi først i en miniatyrby med innslag fra hele Nederland.


Bilde av Einar og fjeset Endelig møtte Einar ei dame var stor i kjeften...

Etterpå hadde vi tenkt oss til menneskerettsdomstolene, men de stengte for tidlig til at vi rakk det også. Istedet tittet vi litt rundt i butikkene i Den Haag. Denne byen virket ikke på langt nær så koselig som de andre stedene vi hadde vært før.


Torsdag 15. august: Hjem...


Bilde av Fellesbilde Så stod vi der, da. Bakerst fra venstre: Fru Torsen, Bent, Hanne T., Henrik, Geir Åge, Line, Gunnar, Loyd, Siri, Tore Johnny, Terje Andre, Andreas, Einar, Geir Ove, Ivar og Anette. Foran fra venstre: Anita, Kristin W., Kristin R., Laila, Hanne Å., Cecilie, Trine, Margrete, Torø og Camilla. Siden Ågot mangler, regner jeg med at det var hun som tok bildet!

Denne dagen måtte vi starte tidlig, fordi vi måtte rekke flyet hjem. Noen av oss fant ut at det var mye koseligere å sitte oppe å prate sammen enn å snorke bort de siste timene.

Etter frokost og et gruppebilde, skjedde det plutselig noe: Bussen kom ikke! Heldigvis var den bare litt forsinket.Forsiden på albumet Andreas hjemmeside

Alle bilder og illustrasjoner er Copyright © 1995-98 Andreas Strand
Denne siden ble første gang laget den 10. oktober 1996
Sist oppdatert 31. juli 1998